Wat is teak en hoe onderhoudt u het?

Wat is teak en hoe onderhoudt u het?

Meubels van teak zijn heel populair in nederland. Mede door hun lange levensduur, veelzijdige uitstraling en minimale onderhoud zijn deze sterke tafels bij veel mensen geliefd. 

Maar wat is het nou precies en wat kunt u doen aan het onderhoud?

Wat is teak?

Teak is een houtsoort afkomstig van een teakboom uit Zuidoost-Azië. Deze bomen kunnen wel 40 meter hoog en 4 meter breed worden. Door de populariteit van teakmeubelen worden ze tegenwoordig in tropische gebieden over de hele wereld geplant. Doordat teak een bovengemiddelde hoeveelheid olie, hars en lak bevat, heeft het van nature een enigszins waterafstotend effect, ook zorgt het ervoor dat het hout minder snel uitdroogt. Er zijn heel veel soorten meubels beschikbaar in teak, denk bijvoorbeeld aan: tafels, stoelen, banken, tv meubel, kasten, bedden etc. Deze kan je ook weer onderverdelen, je kan bijvoorbeeld ook een teak boomstamtafel nemen, waarvan je de vormen en nerven van de stam nog kunt zien.

Kleur

Het eerste waar je een keuze uit moet maken als je een product van teak hebt gekocht, is de kleur. Dit is in principe ook gelijk het grootste deel van de onderhoud van teak, omdat je hierbij de juiste teak bescherm- en schoonmaakmiddelen gebruikt. Vers hout heeft van zichzelf een warme kleur, maar die kleur zal jaar na jaar steeds vergrijzen. Dit proces van vergrijzen kun je gewoon zijn gang laten gaan, versnellen of juist tegengaan. 

Vergrijzing versnellen: hierbij heb je nog de keuze of je de natuur zijn gang wilt laten gaan, of dat je het proces versneld. Met een vergrijzingsmiddel kun je ervoor zorgen dat een teakmeubel binnen een paar uur verkleurd is, het is wel heel belangrijk dat je de tafel met een cleaner goed schoonmaakt en na het verkleuren met een protector goed behandeld. 
Vergrijzing tegengaan: Dit vraagt intensiever onderhoud. Hierbij moet je je meubel elk half jaar behandelen met een teakhout beschermer of teakolie. Lees hierbij ook goed de instructies. De meubel moet eerst goed schoon en droog zijn voordat het beschermmiddel erop gaat.
Opnieuw bruin maken: Het kan natuurlijk zijn dat je na verloop van tijd je vergrijsde meubel weer beu bent, of dat je je hele interieur of tuin aanpast waar het niet meer mooi bij past. Je kan in principe altijd teak weer bruin maken door laag verdunde bruine verf te gebruiken, maar het kan ook op een natuurvriendelijke manier. Schuur je meubel op met een schuurpapiertje, schuur hierbij altijd in de richting van de nerven en maak het daarna goed schoon met een teak reiniger. Deze reiniger heeft een flinke bijdrage in het kleurherstel van de meubel, breng hierna dan ook gelijk een protector aan.

Schoonmaken

Gebruik bij nieuwere meubels altijd een zachte borstel, zodat je de natuurlijke waslaag niet verwijdert. Als het gaat om oudere meubels kan je best een hardere borstel pakken. Zeer geschikte schoonmaakmiddelen zijn soda en groene zeep, mede door hun zachte natuurlijke eigenschappen.