Voordelen, nadelen en kosten van laminaat

Voordelen, nadelen en kosten van laminaat

Doordat laminaat fraai oogt, gemakkelijk is te onderhouden en redelijk is geprijsd, is deze vloerbedekking erg populair bij veel mensen. Laminaat kent echter ook enkele nadelen. Wie laminaat als vloerbedekking overweegt, zal voor zijn of haar situatie de voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen. Uiteraard spelen dan ook de kosten van een laminaatvloer een rol.

 

Doordat laminaat fraai oogt, gemakkelijk is te onderhouden en redelijk is geprijsd, is deze vloerbedekking erg populair bij veel mensen. Laminaat kent echter ook enkele nadelen. Wie laminaat als vloerbedekking overweegt, zal voor zijn of haar situatie de voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen. Uiteraard spelen dan ook de kosten van een laminaatvloer een rol. een verhuisbedrijf uit Eindhoven zet alle voor-en nadelen van je nieuwe vloer op een rijtje!

Voordelen van laminaat

Laminaat is inmiddels zo ver ontwikkeld dat het optisch nauwelijks van echt hout is te onderscheiden. Laminaat is echter niet gemaakt van echt hout maar van kunststof. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst, is kunststof veel flexibeler. Zo kan laminaat bedrukt worden in allerlei houtstructuren. Het is zelfs mogelijk om niet voor een houtopdruk te kiezen maar voor laminaat dat lijkt op natuursteen of keramiek. Flexibel is laminaat ook doordat dit materiaal geschikt is voor vrijwel elke vloer. Door voor laminaat te kiezen, hoeft dus geen tijd en geld besteed te worden aan het verwijderen van oude vloerinstallaties.

Behalve flexibel is laminaat ook eenvoudig in gebruik. Dit begint al bij het aanbrengen van de vloerbedekking: het aanleggen van kliklaminaat is één van de eenvoudigste doe-het-zelf-klusjes. Doorgaans kan een volledige ruimte in één of twee dagen van een laminaatvloer worden voorzien. Het acclimatiseren van laminaat kost ook slechts 36 uur, terwijl bij een vloer van echt hout hier drie tot zes weken voor uitgetrokken moet worden. Eenvoudig is ook het onderhoud en schoonhouden van het laminaat doordat de slijtlaag van het laminaat bescherming biedt tegen vlekken en vuil. Als gevolg is zo nu en dan de laminaatvloer stofzuigen of aanvegen al voldoende.

Nadelen van laminaat

Laminaat kent behalve vele voordelen ook enkele nadelen. Zo voelt de vloer behoorlijk hard en onnatuurlijk aan. Laminaat lijkt weliswaar op hout, maar deze illusie verdwijnt snel wanneer je de vloer onder je voeten voelt. Dat de vloer niet echt bedekt is met hout, is ook te merken aan het holle geluid dat je hoort wanneer je over een laminaatvloer loopt. De levensduur van een laminaatvloer ligt ook lager dan die van een vloer van echt hout. Veel hangt echter af van de kwaliteit van het laminaat en de dikte van de toplaag (de slijtlaag). De meeste laminaatvloeren komen met een garantie, zodat je in ieder geval de zekerheid hebt dat je het laminaat voor de garantieperiode kan gebruiken. Let er in dit geval wel op dat je de laminaatvloer aanlegt op de in de garantievoorwaarden beschreven wijze, anders kan je garantie vervallen.

Kosten van een laminaatvloer

Misschien wel de belangrijkste reden voor het succes van laminaat is de lage prijs. Prijzen voor een laminaatvloer liggen grofweg tussen de twintig en veertig euro per vierkante meter. Hiervoor krijg je niet alleen het laminaat maar ook een ondervloer waar je het laminaat op legt. Ook de ondervloer kent verschillende prijzen. Een duurdere ondervloer zorgt voor een aantrekkelijker, natuurlijker klinkend geluid wanneer je over de vloer loopt. Om deze reden wordt hier veelal voor gekozen in woonkamers.